Куркума и пиперин – вредна ли е комбинацията?

Защо не трябва да приемаме куркума с пиперин?


Когато търсим продукти от куркума, попадаме предимно на продукти с определена добавка: пиперин – лютивото вещество, което се съдържа в пипера. Твърди се, че пиперинът повишава бионаличността на куркумата. Но, откъде идва този подход и колко силен е всъщност ефектът? Също така, възможно ли е голямо количество пиперин да вреди на нашето здраве?

Какво е пиперин?

Пиперинът е основната съставка на пипера и придава пикантността на подправката. Алкалоидът се съдържа във всички видове пипер, но най-висока е концентрацията му в черния пипер.

Пиперинът има особеното свойство да повишава усвояването на активните съставки и лекарствата в организма – той е така нареченият подобрител на ефекта. Той инхибира ензимите в черния дроб, които метаболизират чуждите вещества и ги правят по-лесни за отделяне.

Може ли пиперинът да увеличи бионаличността на куркумата?

Поради факта, че пиперинът е подобрител на ефекта, на този въпрос може да се отговори с „да“. През 1998 г. е публикувано проучване с 8 тестови субекта от SAMI Chemicals & Extracts – производител на екстракт от черен пипер – в което е направен целенасочен опит да се увеличи бионаличността на куркумата с помощта на пиперин. Нивото на куркумин в кръвта се покачва бързо, но след час пада обратно до минималната стойност. Като цяло резултатът показва, че бионаличността може да се увеличи само леко чрез добавяне на пиперин. По стандартите на времето това проучване беше доста успешно, тъй като никой не смяташе, че е възможно куркумата да се пренесе в кръвта.

Вреден ли е пиперинът?

Да, високите дози пиперин, както се съдържа в много добавки с куркума, могат да представляват риск за здравето.

Много продукти съдържат до 20 mg пиперин с надеждата да постигнат възможно най-висока бионаличност. Федералният институт за оценка на риска (BfR) обаче препоръчва на възрастните да не приемат повече от 2 mg изолиран пиперин на ден от хранителни добавки. Бременните жени трябва да избягват напълно пиперин.

Причината за тези оценки е, че пиперинът дразни стомаха от една страна, но също така може да доведе до нежелани странични ефекти и взаимодействия в комбинация с лекарства.

Ефектът на следните групи лекарства може да бъде променен от пиперин:

  1. Антиепилептици (Карбамазепин) [3]
  2. Противоалергични средства (фексофенадин) [4]
  3.  Аналгетици (диклофенак) [5] 
  4.  Антиеметици (домперидон) [6]   
  5.  Лекарства за рак (тамоксифен) [7]          

Те са от напълно различни класове лекарства, което предполага, че пиперинът взаимодейства с множество лекарства. Поради тази причина е по-добре да избягвате пиперинови добавки от куркума и да прибягвате до алтернативи като мицеларна куркума.

В обобщение:


– Пиперинът е основната съставка на пипера и му придава пикантността
– Бионаличността на куркумата може да се увеличи от пиперин, но не особено силно и само за кратко време.
– Приемането на високи дози пиперин, като например добавки с куркума, в комбинация с лекарства може да доведе до опасни странични ефекти и взаимодействия.

© 2024 Cellavent Healthcare

Shopping Cart