Джобните пари на децата

Детско развитие и детско образование. Могат ли децата сами да управляват парите си разумно?

Как децата се учат да боравят с пари?

Всяко семейство го приема по различен начин. Някои родители дават на децата си джобни пари седмично, други всеки месец, а някои изобщо не дават. Колко пари ще дадете на детето си, все още е ваше решение. Въпреки това, ако се спрете на джобни пари, предвид всички различия, често възниква въпросът какво е подходящо за децата според тяхната възраст.

Подходяща възраст за джобни пари

С помощта на джобните пари децата могат да се научат да управляват парите и да оценяват важността им от ранна възраст. Размерът на джобните пари се формира от различни фактори. На първо място това зависи от доходите на родителите. Освен това трябва да се вземе решение какви разходи и свързаните с тях отговорности вече трябва да поемат децата. В този случай има смисъл джобните пари да се определят според възрастта на детето. Много е важно да възпитаме у децата правилно отношение към парите. Тръгвайки на училище, децата се сблъскват с нуждата от джобни пари. Психолозите препоръчват да се дават джобни на децата, когато тръгнат на училище.

На по-късен етап можем да започнем да даваме джобни за по- дълъг период, например две седмици или месец.  Деца на десет години рядко могат да планират финансите си за един месец.

В повечето случаи за какво харчат джобните си пари децата зависи от тяхната възраст. Те харчат парите си основно за храна и напитки – особено за сладкиши, както и за играчки и списания. Екскурзиите и мобилните телефони също се плащат с джобни пари. Момичетата са склонни да харчат парите си за дрехи, списания или сладкиши, докато момчетата предпочитат да харчат парите си за компютърни игри или сладкиши. При тях има едно общо нещо, те спестяват приблизително една и съща сума джобни пари. По принципа на джобните пари е важно ефектът от ученето зад него да се запази.

Понякога, особено за родителите, паричните разходи на техните деца не изглеждат сериозни, но това от своя страна може да бъде от голямо значение за децата. Ако децата направят лоша покупка, това също има положителен ефект и предлага на децата опит, който те ще използват като ориентир. Родителите трябва да помагат в това отношение, ако децата им искат съвет по парични въпроси. И накрая, принципът на джобните пари трябва да се използва самостоятелно, а не за наказателни или възнаграждаващи цели.

Заключение

Може да се заключи, че даването на джобни пари за развитието на детето е разумно съображение, тъй като учи децата на основни познания за финансите, пестеливостта и отговорността. Освен това може да бъде предимство, ако родителите общуват открито и честно с децата си относно тяхното финансово състояние, за да ги подготвят за по-късен живот.

Shopping Cart