Защитете имунната система през есента

През по-хладното време се препоръчва  укрепване на имунната система. Показваме как работи нашата имунна система и как можем да я поддържаме здрава.

Нашето тяло

Както подсказва името, имунната система представлява цялостно взаимодействие на органите, клетките и елементите в нашето тяло, които ни предлагат защита от замърсители и патогени. Може да се направи грубо разграничение между вродена (или неспецифична) и придобита (или специфична) имунна система.

Вродената имунна система

Кожа и лигавици

Те вече предпазват от много болестотворни агенти като бактерии, гъбички или химически дразнители. През есента започва отоплителният сезон, което допълнително дразни бариерата на кожата и лигавиците.

Защитните клетки и протеини

Ако патогените са преодолели първата бариера, левкоцитите са там: белите кръвни клетки откриват и се борят с опасните вещества, които са проникнали в наранената тъкан или кръвния поток, например:

В допълнение, имунната система получава подкрепа от около 30 протеина и ензими, които държат микроорганизмите под контрол.

Тези пратени вещества се освобождават от защитни клетки или органи и осигуряват потока на информация между главните герои на имунната система. По този начин могат да бъдат извикани допълнителни защитни клетки, и дори кръвообращението се стимулира, ако е необходимо, за да се извикат бързо подкрепления.

Придобитата имунна система

Придобитата имунна система продължава да се развива през целия живот. В сравнение с вродената имунна система е необходимо повече време, за да се реагира на опасност. Например В и Т клетките заслужават да бъдат споменати. Особеността: В зависимост от вида на клетката те запомнят патогените, предупреждават други защитни клетки или атакуват незабавно нарушителите.

Укрепване на имунитета

Достатъчният сън, адекватните упражнения и намаляването на стресовите фактори, както и балансираната диета са от основно значение за подготовката на собствената ви имунна система за студения сезон.

Различни проучвания за връзката между съня и риска от настинка показват, че е препоръчително да си лягаме достатъчно рано и да си осигурим приятен климат за сън. Проучване от 2009 г. установи, че хора, които спят по-малко от седем часа на нощ, се простудяват три пъти по-често от тези, които спят поне осем часа.

Проучванията показват, че хората, които са редовно физически активни, боледуват по-рядко. Има и добра новина за любителите на доста заседналата дейност: сауните също се смятат за полезни за имунната система.

Дългосрочният стрес може не само да отключи психични заболявания, но и да увеличи риска от инфекции. Затова е препоръчително да се изключите от суматохата на ежедневието с помощта на различни техники за релаксация.

Значението на балансираната диета за нашата имунна система е достатъчно документирано. Плодовете и зеленчуците са в горната част на списъка за пазаруване, тъй като те са естествени източници на витамини и минерали. Класика сред витаминозните бомби са цитрусите. Заради етеричните си масла, от друга страна, джинджифилът се счита за благоприятен за здравето в Китай повече от 2000 години.

Зърнените култури, ядките и бобовите растения, но също и млечните продукти, рибата и месото осигуряват на тялото основни хранителни вещества и минерали. В случай на вегетарианска или веганска диета, менюто трябва да бъде съответно коригирано, за да се противодейства на недостиг на определени хранителни вещества (напр. витамин B12).

Обърнете внимание на дефицита на хранителни вещества

Нашата гама включва множество продукти със съставки, които допринасят за нормалното функциониране на имунната система. Пример е нашият имунен комплекс богат е на витамин С, селен и цинк, които също помагат за защита на клетките от оксидативен стрес. Нашата органична хранителна добавка от Ацерола, Джинджифил, Фолиевата киселина, Цинк, спирулина и ацерола, се препоръчват за всеки, който цени витамин C преди всичко или класиката на нашите специални продукти от CitroPlus®.

Shopping Cart