Супер храна
Дори ако смятаме, че шоколадът или пицата са страхотни – когато става дума за витамини, минерали, протеини, мастни киселини и антиоксиданти, други храни са по-убедителни, особено суперхраните. Храни като семена от чиа са изключително питателни. С дял от 20 процента те съдържат два пъти повече протеин от другите видове зърно. Суперхраната е полезна, възможно най-естествена и е най-добре, когато е отгледана органично. В идеалния случай суперхраните се консумират сурови, т.е. не се нагряват над 42 градуса. По този начин се запазват важни ензими.
Супер ден със суперхрани
Закуска: Зелено смути с много зелени листни зеленчуци, малко листа от риган и дневна доза ацерола на прах.
ОБЯД: Дресинг за обедна салата с хрян (кръстоцветен зеленчук) с броколи, друг вид зеле или гъба шийтаке, ориз.
Подправете ориза с куркума.
СледобедНА ЗАКУСКА: Чаша-две сок от нар, тиквени семки или бадеми.
ВечерЯ: Върху пълнозърнест хляб: мус от авокадо с риган, плюс порция сурово кисело зеле с лъжица конопено масло.
Най-добрите суперхрани
Зеленолистни зеленчуци
Те включват диви растения като глухарче и коприва, треви като ечемична трева, моринга, маруля, спанак, листа от целина, магданоз, босилек, маточина, водорасли (спирулина, хлорела, AFA). Зелените листни зеленчуци засищат добре и ви осигуряват почти всички хранителни вещества, от които се нуждаете: протеини, жизненоважни вещества и омега-3 мастни киселини. Дори малко по-високата дневна консумация на зелена храна води до подобряване на здравословното състояние благодарение на вторичните растителни вещества, витамини, минерали, микроелементи и по-специално хлорофил. Калций, магнезий и желязо, както и фолиева киселина, бета-каротин, витамин С и витамин К също са така богати на ценни хранителни вещества и в лесно усвоима форма.
Съвет: Пийте зелено смути всеки ден, обогатено с хранителна добавка като нашата органична хлорела или спирулина.
Акациеви фибри
Укрепете здравето на червата си със нашите сертифицирани органични диетични акациеви фибри на прах. Много продукти от акациеви фибри съдържат изкуствени добавки. Нашата суперхрана на прах е култивирана в сътрудничество с НПО SOS Сахел и отговаря на най-строгите немски стандарти за качество.
Нашите акациеви фибри са 90% водоразтворими фибри и се извличат от изсушена смола на внимателно подбрани акациеви дървета в африканската зона Сахел. Най-строго котролираната зона.
Нашите акациеви фибри допринасят: за подобряване на почвата и биологичното разнообразие, за икономическото и социално развитие в зоната на Сахел.
Нашите фибри са изключително полезни за възстановяването на психо-емоционалния баланс, за здрава сърдечно-съдова система, за нормалното развитие на стомашно-чревния тракт, за поддържане на нормалното кръвно налягане, за спокоен сън и за доброто състояние на нервната система. Акациевите фибри намаляват апетита, насърчават отслабването, прочистването на организма и оказват положително въздействие върху микробиома на човешките черва.
Кръстоцветни
Това включва зелеви зеленчуци, т.е. броколи, кълнове от броколи, карфиол, бяло зеле, червено зеле, брюкселско зеле, къдраво зеле и много други. Листата от рукола или синап също спадат към кръстоцветните зеленчуци, както и репичките и хряна. Те осигуряват жизненоважни вещества, вторични растителни вещества и така наречените глюкозинолати. Те се превръщат в противовъзпалителни вещества по време на храносмилателния процес.
Сурово кисело зеле
Подобно на други ферментирали и сурови храни, киселото зеле осигурява пробиотични култури в допълнение към предимствата на кръстоцветния зеленчук. Пробиотичните култури в киселото зеле имат положителен ефект върху цялата храносмилателна система. Киселото зеле трябва да е наистина прясно, пастьоризираното кисело зеле в плик или буркан няма този положителен ефект.
Бадеми
Бадемът е перфектна малка ядка, която също е основна, с висококачествена мазнина, състояща се главно от мононенаситени мастни киселини, много фибри за здравословна стомашно-чревна среда. И те съдържат много жизненоважни вещества, така че само една шепа бадеми на ден са достатъчни за покриване на нуждите от магнезий, калций и витамин В.
Тиквени семена
От всички растителни храни те осигуряват най-много магнезий и желязо. Около 50 грама тиквени семки на ден покриват половината от необходимостта от магнезий на възрастен човек.
Гроздови семки
Ако купувате грозде, само със семки. Гроздето без семки обикновено е много по-богато на захар, защото е силно обрасло. Гроздето, съдържащо семена, съдържа вторични растителни вещества, които са скрити в малките гроздови семки – преди всичко известните олигомерни проантоцианидини (OPC). Гроздовите семена се предлагат и под формата на брашно от гроздови семки, което може да се смесва в шейкове, смутита или мюсли. Чувствайте се свободни да опитате нашата продуктова гама Vino C® или комплекса за защита на клетките OPC.
Бери
Огромните количества антиоксиданти правят горските плодове най-ценната храна в комбинация със зеленолистни зеленчуци. Малини, къпини, касис, цариградско грозде, боровинки или преоткрити през последните години горски плодове като акай, арония и годжи трябва да присъстват в ежедневното меню.
Ацерола
Черешата ацерола е най-добрият изцяло натурален източник на витамин С. Черешата ацерола осигурява 1700 mg витамин C. Нашата био ацеролата е изключително полезна и има противовъзпалително и противогъбично действие, понижава нивото на холестерола и забавя процесите на стареене
Нар
Нарът съдържа много полифеноли. Всеки, който се спре на сок от нар, трябва да избере чист и неподсладен, особено ферментиралият се е доказал.
Джинджифил
Конвенционалните продукти, които са известни от търговията, включително джинджифил на прах, шотове, сокове и дори пресен джинджифил клубен почти не съдържат джинджирол и шогаоли. Това се дължи както на индустриалното отглеждане в цялата област, така и на новите видове джинджифил с високо съдържание на вода, но малко активни растителни вещества.
Нашата компания Cellavent Healthcare GmbH използва само стари сортове джинджифил с малки коренища, които са богати на важни растителни вещества и идват от Шри-Ланка и Нигерия. В комбинация със специален процес на сушене и поддържане на определена температура се получават възможно най-високите стойности на шогаол и гингерол в цяла Европа.
Авокадо
Авокадото е особено здравословно, защото съдържа голям брой важни хранителни вещества. Те са добър доставчик на фолиева киселина, витамин К, калий и витамин Е. Освен това са богати на здравословни мастни киселини.
Куркума
Нашата куркума е с до 40 пъти по-голяма бионаличност. Куркумата на немската компания Cellavent не съдържа черен пипер (пиперин) и не съдържа синтетични пълнители и добавки. Жълтата подправка е не само много вкусна, но и антиоксидантна и противовъзпалителна. Куркумата е особено вкусна и полезна. Ярко жълтият корен има най-добър вкус като мляко от куркума, известно още като златно мляко.
Акурмин фермент на прах
Продуктът съчетава по уникален начин предимствата на собствените съставки на куркумата, чувствително допълнени от положителните ефекти на множество нови метаболити от ферментацията и общи синергични ефекти. Сертифицираните бактериални щамове, използвани за ферментация, също разграждат клетъчните структури с техните ензими, така че продуктът също има подобрена бионаличност и биоактивност в сравнение с неферментиралите продукти.
Риган
Като алтернатива на куркумата се препоръчва подправка с риган. В допълнение към витамините (A, C, E, B1, B2, B3, B5, фолиева киселина, витамин E и витамин K), риганът съдържа много етерични масла, които са отговорни за неговия характерен вкус и мирис. Съставките му също включват горчиви вещества, танини и флавоноиди, както и фибри и минерали като калций, магнезий, желязо, калий и манган.