Как зеленият овес влияе на нашето здраве?

Овесът, лечебното растение на 2017 г.:

Известен е в голямо разнообразие от форми и варианти, като овесена слама, овесени люспи, овесено мляко или овесено брашно. По-специално зеленият овес е известен със своите полезни за здравето свойства.

Какво представлява зеленият овес?

Зеленият овес е незряло овесено растение, което се бере преди цъфтежа. Заедно с други зърнени култури като пшеница, ръж, ориз и др., овесът принадлежи към сладките треви (Poaceae), едно от най-големите семейства цъфтящи растения. Появата им се характеризира с образуването на метлички вместо класове.

Дефиниция на термините: Avena Sativa

В науката зеленият овес се нарича още Avena Sativa. Avena идва от санскритската дума avasa, което означава „храна“. Sativa е латински за „култивиран“, което показва, че овесът е чисто култивирана форма.

Овесът е известен още в цяла Западна Европа под имената: Biwen, Flöder, Haber, Hattel, Howern, Saat Hafer

Родом от: Мала Азия

Състав на зеления овес

Растителни съединения като флавоноиди

Горчиви вещества като сапонини

Фибри

Антиоксиданти

Витамин B1, B2, B6, D, E

Аминокиселини

Цинк, желязо, манган, калций

Ниацин, фолиева, линолова и силициева киселина

Какви са ползите за нашето здраве?

Здравословният потенциал на зеленият овес е признат от индийските лечители преди десетилетия. Използвали са го като естествен лек за различни заболявания.

Намаляване на пикочната киселина

Особено при хора с подагра се препоръчва да намалят нивата на пикочната киселина. Зеленият овес може да подпомогне елиминирането на пикочната киселина. Причината за това са диуретичните сапонини, съдържащи се в овеса.

Подобрява сърдечно-съдовото здраве

Хората с високо кръвно налягане се възползват от консумацията на Avena sativa, тъй като високите нива на антиоксиданти помагат на кръвното налягане да не излезе извън контрол. Многото диетични фибри също имат положителен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система. Фибрите увеличават количеството на добрия холестерол в кръвта, като същевременно намаляват количеството на лошия холестерол. С повече от двадесет растения, които имат антиоксидантни свойства, зеленият овес може също да противодейства на възпалението и зачервяването, които също са симптоми на много остри заболявания

Подобрява защитните сили на организма

Не на последно място зеленият овес може да подобри защитната система на организма. Неговото богатство на витамини B1, B2, D, E, стероидни съединения, алкалоиди, минерали и флавоноиди гарантира, че белите кръвни клетки имат достатъчно ресурси за активна имунна система.

Помага за здравето на костите

Калцият е важно вещество за укрепване на костите, което се съдържа в изобилие в зелените овесени ядки. Благодарение на органичния състав на калция в зеления овес, той се усвоява лесно от организма. Поради това има висока бионаличност. В някои медицински кръгове се използва допълнително при лечение на остеопороза и други костни заболявания.

Как се приготвят и използват зелените овесени ядки?

Зеленият овес може да се приема под формата на чай. Можете да го приготвите сами или да го купите пакетиран онлайн или в магазините. Когато купувате, трябва да се уверите, че продуктите са с биологично качество.

Чаят от зелен овес може да се приготви от изсушена овесена билка. Това може да се купи в добре заредени магазини за здравословни храни. За чаят е необходимо само 1 супена лъжица овесена билка да се постави във филтър за чай или инфузер за чай. След това го залейте с вряла вода и го оставете да къкри за около 10-15 минути.

Колко се пие от чая от зелен овес можете сами да прецените. Няма официална препоръка. Обикновено си струва да приготвите тенджера и да я изпиете през целия ден.

Без глутен ли са овесените ядки?

По принцип овесът не съдържа глутен, но по време на отглеждане и прибиране на реколтата влиза в контакт с пшеница и други видове зърно, съдържащи глутен, което причинява силно замърсяване. Поради това не е подходящ за хора, страдащи от целиакия. При консумация на чай от овес е препоръчително да обърнете внимание на бележката „без глутен“.

Заключение:

Зелените овесени ядки са сладки треви и са тясно свързани със зърнени култури като пшеницата. Особено подходящ е за поддържане на здравето. Например, може да регулира нивата на пикочната киселина и кръвното налягане, да насърчава здравето на костите и да повишава либидото. Следователно зеленият овес е истински благодетел за здравето. Хората, които страдат от непоносимост към глутен или целиакия, трябва да обърнат внимание на обозначенията върху овесените продукти.

Shopping Cart