Сертификат по Регламент (EO) No. 834/2007 на Европейския съюз
Европейско право, относимо към биологичното производство:
През 2007 г. Европейският съвет на министрите на земеделието се споразумя за нов Регламент (ЕО) No. 834/2007 за определяне на принципите, целите и общите правила за биологично производство и определяне на начина, биологични продукти е трябвало да бъдат етикетирани.
Регламентът постави нов курс за развитие на биологичното земеделие допълнително, със следните цели:
– устойчиви системи за култивиране
– разнообразие от висококачествени продукти.
– голям акцент върху опазването на околната среда
– повече внимание на биологичното разнообразие
– високи стандарти за защита на животните
– доверието на потребителите
– защита на интересите на потребителите.
Биологичното производство уважава естествените системи и цикли. Биологичните и механични производствени процеси и производството, свързано с обработка на земята трябва да се използват за постигане на устойчивост, без да се прибягва до генетично модифицирани организми (ГМО).
В биологичното земеделие, затворени цикли, които използват вътрешни ресурси и суровини са предпочитани пред отворените цикли на базата на външни ресурси. Ако последните се използват, те трябва да използват:
– органични материали от други биологични стопанства
– естествени вещества
– материали, получени по естествен път, или
– минерални торове с ниска разтворимост.
По изключение, обаче, синтетични ресурси и суровини могат да бъдат допустими, ако няма подходящи алтернативи. Такива продукти, които трябва да бъдат проверени от контролните органи преди разрешение за производство, са изброени в приложенията към регламента за прилагане (Регламент (ЕО) No. 889/2008).
Етикетиране органични продукти
Продуктите могат да бъдат етикетирани с „био“, само ако най-малко 95% от техните селскостопански съставки отговарят на необходимите стандарти. В не-био продукти, съставките, които отговарят на стандартите за биологично производство, могат да бъдат посочени като биологични. За да се гарантира доверието на потребителите, трябва да бъде предоставен на кодовия номер на сертифициращата организация.
Биологичното производство забранява използването на генетично модифицирани организми в производните продукти. Въпреки това, в регламента относно генетично модифицираните храни и фуражи е определен праг (0,9%), при който, съдържанието на ГМО на даден продукт не трябва да бъде посочен. Продукти със съдържание на ГМО под този праг може да бъдат определени като биологични.
От 1 юли 2010 г., производителите на пакетирани биологични продукти, съгласно законодателството на ЕС са задължени да използват биологичното лого на ЕС. Това не е задължително изискване за органични продукти от страни извън ЕС. Когато се използва биологичното лого на ЕС, трябва да бъде посочено мястото, където са били произведени всички отглеждани съставки.
Показване на единичен резултат