Ecocert

Натурална и био козметика

Ecocert е първата сертифицираща агенция, която разработи стандартите за „натурална и био козметика”.

Въведена през 2003 г., спецификацията на стандартите е изготвена със съдействието на всички заинтересовани страни по веригата – експерти, доставчици, производители, дистрибутори, потребители и организации за развитие. В момента, Ecocert поддържа и ръководи процесите по сертифициране в повече от 1000 компании.

Основни принципи на стандарта Ecocert – за да се осигури по-екологично чист козметичен продукт, стандартът Ecocert определя :

1. Използването на съставки, получени от възобновяеми източници произведени чрез екологично чисти процеси.

Затова Ecocert проверява стриктно за наличие на: ГМО, парабени, феноксиетанол, наночастици, силиций, PEG, синтетични аромати и оцветители, съставки от животински произход (освен, ако не е естествено произведено от тях: мляко, мед и т.н.). Биоразградимо или рециклируемо качество на опаковките.

2. Наличието на минимален праг от естествени съставки от биологично земеделие, за да се стигне до получаване на сертификация:

За двата лейбъла, Ecocert Standard залага, не по-малко от 95% от всички съставки да бъдат от естествен произход.

За етикет „натурален и органичен козметичен продукт”: лого – био-козметика

Минимум 95% от всички растителни съставки във формулата и най-малко 10% от всички съставки от теглото трябва да са получени от биологично земеделие.

За етикет „натурална козметика”

Минимум 50% от всички растителни съставки във формулата и най-малко 5% от всички съставки от теглото трябва да са получени от биологично земеделие.

Някои съставки много често срещани в козметиката (вода, соли, минерали ), не могат да бъдат сертифицирани като биологични, защото те не са със земеделски произход. Например, шампоани и някои кремове, предимно съставени от вода, съдържат между 10% и 40% био съставки и винаги 95% естествени съставки.

3. Проверки на място се извършват от одитор на Ecocert.

Показване на единичен резултат

Shopping Cart