Билката жълт кантарион и нейните полезни свойства

Жълт кантарион са голямо семейство растения. Около 370 вида от рода кантарион съществуват в цял свят с различно географско разпространение, включително и умерените и субтропичните региони на Северна Америка, Европа, Турция, Русия, Индия и Китай.
Наименованието жълт кантарион се използва за всеки един от тях.
Билката и цветовете съдържат различни полифеноли и флавоноиди. Жълтият кантарион, също така съдържа етерични масла, съставени предимно от сесквитерпени.
Жълтият кантарион може да се приема вътрешно под формата на чай, тинктура или прах или външно – под формата на маслен извлек. 

Чай от жълт кантарион

  • Основната съставка на жълтия кантарион е хиперицин. Хиперицинът има успокояващо действие и благодарение на него билката се бори успешно с леки видове депресии и психични неразположения. Редовната консумация на жълт кантарион подобрява цялостно кондицията и настроението на човек, справя се с постоянната потиснатост, която много хора изпитват. Отразява се добре на хора с прекалено напрегнат начин на живот, които често се изнервят и стресират.
  •  Жълтият кантарион помага при язвена болест и гастрит, болест на дванайсетопръстника. Всички стомашни неразположения и болести се повлияват добре от действието на жълтия кантарион, защото той успокоява симптомите и лекува рани и възпаления.
  • Чай от жълт кантарион помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария.
  • Жълтият кантарион често се препоръчва при сърдечни проблеми, особено при високо кръвно налягане. Редовната консумация на билката подобрява състоянието на сърдечния мускул.
  • Началните симптоми на настинка и грип – болки в гърлото и хрема също се повлияват много добре от жълт кантарион и навременната му консумация помага да се преодолеят тези неразположения.

Жълт кантарион и зехтин

– има впечатляващо противовъзпалително действие
– помага срещу червен вятър, срещу сериозно изгаряне
– срещу упорити рани
– срещу херпес
– ухапвания от насекоми
– дори ако намажете бузата си там, където ви боли зъб, болката ви стремглаво намалява
– алергии на кожата
– спортни травми
– масленият извлек от жълт кантарион и компресите с него действат охлаждащо и облекчават кръвоизливи, навяхвания, изкълчвания.
– против колит. Пие се по 1 с.л. 3 пъти дневно, 20 минути преди хранене.
– като леко разхлабително действие
– под формата на капки при инфекции и болки в ушите или шум в ухото.
– външно жълтият кантарион помага за лечение на рани, наранявания, охлузвания. Той има силно противомикробно и регенериращо действие и помага за бързото заздравяване на външните наранявания.

Тинктура

Представлява алкохолен извлек от точно определени части на растението. В тинктурата благотворните сили на жълтия кантарион са максимално запазени. Тинктурите са най-препоръчителни при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Стритият на прах сушен жълт кантарион е с много висока концентрация на кверцетин, което го превръща бързо и ефикасно средство при психични оплаквания. Прахът от тази билка е считан за много силно средство за профилактика срещу рак.

Leave a Comment

Shopping Cart